Χαράλαμπος Παπανικολάου

Από μικρή ηλικία άρχισε να μελετά κλασική κιθάρα, και αργότερα Jazz διευρύνοντας τον μουσικό ορίζοντα. Σε ηλικία 13 ετών στρέφεται στην Βυζαντινή μουσική μαθητεύοντας κοντά στον Άρχοντα πρωτοψάλτη κ. Γεώργο Χατζηχρόνογλου και παίρνει το Δίπλωμά του το 2003 με Άριστα.

 

Μελέτησε Oύτι κοντά στον βιρτουόζο ουτίστα Νίκο Σαραγούδα κι αργότερα το Χρίστο Τσιαμούλη. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα για 3 έτη με υποτροφία στ’ “Αρμονικά” και “Συστηματικά” , Βυζαντινή μουσική, Θεωρία της Ανατολικής Μουσικής, Τροπικό Αυτοσχεδιασμό, Ρυθμολογία, Παραδοσιακό τραγούδι . με καθηγητές τους: Γιώργο Λυκούρα, Αχιλλέα Χαλδαιάκη, Γρηγόριο Αναστασίου, Ιωάννη Αρβανίτη, Χρίστο Τσιαμούλη, Παναγιώτη Παππά, Σωκράτη Σινόπουλο. Μέλος των «Μαϊστόρων της ψαλτικής τέχνης» και των “Ιλισιωτών Ψαλτών”, της ορχήστρας του Αντώνη Απέργη, του σχήματος “ο πάπυρος του κ. Fackelmann” του μουσικοσυνθέτη-ερευνητή Γιώργου Λυκούρα και μόνιμος συνεργάτης του. Έπαιξε ρεμπέτικα με το σχήμα “Τεχν-Άσματα”. Ανατολική μουσική με τους Seyir και τώρα είναι μέλος της Αραβικής Ορχήστρας και του σχήματος Nardos, με ρεπερτόριο, ένα μίγμα από λόγια μουσική της Πόλης, Πέρσικα, Αραβικα, Αφρικανικα, Ανδαλουσιανά, Βαλκανικά και φυσικά ελληνικούς σκοπούς.

 

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την συγγραφή συγγραμάτων που αφορούν την ελληνική μουσική. Μερικά απ’ αυτά είναι: • Μέθοδος εκμάθησης των τεχνικών της κιθάρας που χρησιμοποιούνται στην λαϊκή και παραδοσιακή μουσική. • Ολοκληρωμένη μέθοδο για Ούτι. • Μέθοδος ασκήσεων για τους μαθητές βυζαντινής μουσικής. • Σύνταξη μουσικής συλλογής, με φωνητικές και οργανικές συνθέσεις της κλασικής ανατολικής μουσικής, τις οποίες μεταγράφει στην βυζαντινή σημειογραφία. Συνεργασίες Λιζέτα Καλημέρη, Αντώνης Απέργης, Λένα Αλκαίου, Χρόνης Αηδονίδης, Νίκος και Γιασεμή Σαραγούδα, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Νίκος Χατζόπουλος, Δημήτρης Ζάχος, Στάθης Κουκουλάρης, Λευτέρης Ζέρβας, Πόπη Αστεριάδη, κ.α.

 

O άξονας των μαθημάτων περιλαμβάνει: α) Εισαγωγή στην τροπική μουσική: Αρμονικά της μουσικής, τρόποι δημιουργίας των διαστημάτων και του μουσικού υλικού. β) Βαθμίδες , Διαστήματα, 3χορδα, 4χορδα, 5χορδα, Γένη, Συστήματα. γ) Ανάλυση της δομής και συμπεριφοράς των 52 βασικών μακαμάτ, με παραδείγματα και παράλληλη μελέτη κατάλληλων συνθέσεων. δ) Μελέτη πιο σπάνιων μακαμάτ και παράγωγων δομών επιλεγμένων από το τεράστιο σώμα των παραδιδόμενων μακάμ. ε) Βασικές αρχές αυτοσχεδιασμού πάνω σε κάθε μακάμ, Τεχνικές τροπικών μεταβολών. Δεν κρίνεται απαραίτητη κάποια προαπαιτούμενη γνώση, ωστόσο πολύ καλός σύμμαχος θα ήταν η γνώση κάποιου συστήματος μουσικής σημειογραφίας και κάποιου – ασυγκέραστου ή ανατολικά συγκερασμένου ή δυτικά συγκερασμένου – μουσικού οργάνου. Οι τραγουδιστές μπορούν να φέρουν και μόνο τη φωνή τους.

Contact:
Contact
Category:
Date: